Tidenes beste episode

9 October 2005 | TV | 1 kommentar

Doctor Who & Rose

Den nye Doctor Who-serien med Christopher Eccleston som Doktoren, og Billie Piper som assistenten Rose, bør ingen gå glipp av. Den fins å få kjøpt på DVD, og NRK2 har nylig begynt å vise den. Serien er dessverre noe ujevn, og plages av litt for mye lavpannet humor i enkelte episoder, men de beste episodene er blant det beste som noensinne er laget, ikke bare av Doctor Who, men for fjernsyn.

Alle som var til stede vet at det norske folk i flere tiår ble holdt for narr av NRK. Dette gjaldt alle typer fjernsynsproduksjon. For å begrense oss til det fantastiske: Vi fikk aldri se Doctor Who, vi fikk aldri se Star Trek. Hadde det ikke vært for konkurranse på fjernsynsmarkedet, hadde vi vel aldri fått se X-Files eller Buffy The Vampire Slayer heller. Vi fikk Gemini Man. Min generasjon har derfor skremmende lite erfaring med god TV fra oppveksten, og selv om det er for lite og for sent, er det naturligvis bra at NRK2 omsider viser Doctor Who.

Blant de beste episodene i sesongen:
12. Bad Wolf; glimrende TV-parodier.
3. The Unquiet Dead; en spøkelseshistorie.
9. The Empty Child; kanskje det skumleste jeg noensinne har sett. (Bonus: Billie Piper i Union Jack t-shirt under blitzen i London.)

og episode 6. Dalek

The TARDIS, med Doktoren og Rose ombord, ankommer en bunker under ørkenen i Utah i nær fremtid.

I bunkeren fins en stor samling utenomjordiske gjenstander. Deriblant en hardt skadd Dalek.

Mer av handlingen skal ikke avsløres. For mye er egentlig avslørt i episodetittelen.

Jeg er blant dem som aldri helt har forstått hvorfor britiske barn gjemte seg bak sofaen for skumle Daleks. De ser jo ut som klønete, komiske, forvokste pepperbøsser. Etter å ha sett Dalek er denne mangelen på innsikt utryddet.

Dette er en episode jeg håper barna som ser den husker når de blir voksne og skal bli, eller stemme på, statsministre eller presidenter. Dette er en episode jeg håper de husker når de blir voksne og må ta de umulige valgene i møte med krigshissende politikere, religiøse fanatikere og terrorister.

“Wer mit Ungeheuern kämpft, mag zusehn, daß er nicht dabei zum Ungeheuer wird. Und wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein.”
Friedrich Nietzsche

1 kommentar

  1. Anne skrev den 10 Oct 2005 at 12:44 pm:

    Word. (In the parlance of the day.)

Skriv en kommentar

Du kan følge diskusjonen gjennom kommentarfeeden. Du kan også bruke pingback eller trackback fra din egen site.